Hazırlama Süresi : 30 Dakika
Pişirme Süresi : 1,5 - 2 Saat
Kaç Kişilik : 6 Kişilik
1,5 kg kemikli kuzu eti (but veya kol kısmı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tereyağı (fırına vermeden önce sürmek için)
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz (damak zevkine göre)
1 adet defne yaprağı
3–4 tane tane karabiber
1 diş sarımsak
Trakya kapama, Trakya bölgesine özgü nefis bir et yemeğidir. Özellikle bayramlarda, özel günlerde ve kalabalık sofralarda sıkça yapılan bu yemek; tandırı andıran kıvamı, tereyağı kokusu ve yumuşacık etleriyle damaklarda iz bırakır.
Etin pilavla birlikte fırında pişirilmesiyle oluşan bu lezzet, hem doyurucu hem de geleneksel bir lezzet şölenidir.
1. Etin Hazırlanması
Kuzu etlerini yıkayıp süzün.
Geniş bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri alın.
Tuz, defne yaprağı ve tane karabiber ekleyin.
Etler yumuşayana kadar yaklaşık 1 – 1,5 saat kadar haşlayın.
Etler piştikten sonra süzün, suyunu pilav için ayırın.
2. Pilavın Hazırlanması
Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin, ardından süzün.
Tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritin.
Pirinci ekleyip 3–4 dakika kavurun.
Üzerine 3 su bardağı et suyu ve biraz tuz ekleyin.
Pilav suyunu çekene kadar pişirin (biraz diri kalabilir, fırında pişmeye devam edecek).
3. Birleştirme ve Fırınlama
Fırın tepsisine ya da güveç kabına önce pilavı yayın.
Üzerine haşlanmış kuzu etlerini dizin.
Etlerin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.
Önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar üzeri kızarana dek pişirin.
4. Servis Önerisi
Fırından çıkan trakya kapamayı 10 dakika dinlendirin.
Yanına cacık veya mevsim salatası ile servis edebilirsiniz.
İsteğe göre üzerine azıcık karabiber veya kekik serpiştirilebilir.
Etin yumuşak olması için mutlaka yavaş pişirin. Dilerseniz düdüklü tencere de kullanabilirsiniz. Pilavı çok pişirmemeye dikkat edin, fırında daha da pişecek. Gerçek Trakya usulü lezzet için kuzu eti tercih edilmelidir. Etin haşlama suyunu kesinlikle dökmeyin, pilava harika bir aroma verir.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Küşleme Tarifi (Lokum Gibi Yumuşacık)Gurme Tarifler
Hatay Usulü Tepsi Kebabı Tarifi (Orijinal Lezzet)Gurme Tarifler
Hünkar Beğendi Tarifi (Orijinal ve Lezzetli)Gurme Tarifler
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Bol Malzemeli Akdeniz Pizzası Tarifi – Renkli ve Sağlıklı Gurme Tarifler
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Kızartmadan En Hafif Patlıcan Musakka TarifiGurme Tarifler
Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi (Nefis ve Şifalı)Gurme Tarifler
Zeytinyağlı Barbunya Tarifi (En Lezzetli Yaz Klasiği)Gurme Tarifler
2025 Gurme Tarifler ©
Tüm Hakları Saklıdır