Gurme Tarifler

Sitemize Hoşgeldiniz

Trakya Kapama Tarifi (Yöresel Etli Kapama)

Ana Sayfa » Et Yemekleri » Trakya Kapama Tarifi (Yöresel Etli Kapama)
Trakya Kapama Tarifi (Yöresel Etli Kapama)

0 Kişinin Defterine Ekli

23 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 Dakika

Pişirme Süresi : 1,5 - 2 Saat

Kaç Kişilik : 6 Kişilik

MALZEMELER
  • 🥩 Et İçin:
    • 1,5 kg kemikli kuzu eti (but veya kol kısmı)

    • 1 tatlı kaşığı tuz

    • 1 çay kaşığı karabiber

    • 1 tatlı kaşığı tereyağı (fırına vermeden önce sürmek için)

    🍚 Pilav İçin:
    • 2 su bardağı pirinç

    • 3 su bardağı et suyu

    • 1 yemek kaşığı tereyağı

    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    • Tuz (damak zevkine göre)

    🍋 Ekstra Lezzet İçin (isteğe bağlı):
    • 1 adet defne yaprağı

    • 3–4 tane tane karabiber

    • 1 diş sarımsak

TARİF

Trakya kapama, Trakya bölgesine özgü nefis bir et yemeğidir. Özellikle bayramlarda, özel günlerde ve kalabalık sofralarda sıkça yapılan bu yemek; tandırı andıran kıvamı, tereyağı kokusu ve yumuşacık etleriyle damaklarda iz bırakır.
Etin pilavla birlikte fırında pişirilmesiyle oluşan bu lezzet, hem doyurucu hem de geleneksel bir lezzet şölenidir.

1. Etin Hazırlanması

  • Kuzu etlerini yıkayıp süzün.

  • Geniş bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.

  • Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri alın.

  • Tuz, defne yaprağı ve tane karabiber ekleyin.

  • Etler yumuşayana kadar yaklaşık 1 – 1,5 saat kadar haşlayın.

  • Etler piştikten sonra süzün, suyunu pilav için ayırın.

  • 2. Pilavın Hazırlanması

  • Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin, ardından süzün.

  • Tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritin.

  • Pirinci ekleyip 3–4 dakika kavurun.

  • Üzerine 3 su bardağı et suyu ve biraz tuz ekleyin.

  • Pilav suyunu çekene kadar pişirin (biraz diri kalabilir, fırında pişmeye devam edecek).

  • 3. Birleştirme ve Fırınlama

  • Fırın tepsisine ya da güveç kabına önce pilavı yayın.

  • Üzerine haşlanmış kuzu etlerini dizin.

  • Etlerin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.

  • Önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar üzeri kızarana dek pişirin.

  • 4. Servis Önerisi

     

    • Fırından çıkan trakya kapamayı 10 dakika dinlendirin.

    • Yanına cacık veya mevsim salatası ile servis edebilirsiniz.

    • İsteğe göre üzerine azıcık karabiber veya kekik serpiştirilebilir.

     

    ÖNEMLİ NOTLAR
    • Etin yumuşak olması için mutlaka yavaş pişirin. Dilerseniz düdüklü tencere de kullanabilirsiniz. Pilavı çok pişirmemeye dikkat edin, fırında daha da pişecek. Gerçek Trakya usulü lezzet için kuzu eti tercih edilmelidir. Etin haşlama suyunu kesinlikle dökmeyin, pilava harika bir aroma verir.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    2025 Gurme Tarifler ©

    Tüm Hakları Saklıdır